Motivasyon




Motivasyon; bir amacı gerçekleştirmek için belli miktarda çabayı harcamaya istekli olmak demektir.


Başka bir değişle Motivasyon; organizmayı davranışa iten, bu davranışların düzenlilik ve sürekliliğini belirleyen, davranışa yön ve amaç veren çeşitli iç ve dış etkenler ile bunların işleyişini sağlayan mekanizmalar olarak tanımlanabilir.


Burada yer alan 3 temel kavram;


• Gereksinim

• Davranış

• Amaca yönelmedir.


Aşağıdaki gibi formüle edilebilir.


Gereksinim → İtki → Dürtü → Motivasyon → Davranışlar


KENDİ MOTİVASYONUNUZU NASIL ARTTIRIRSINIZ?


Bazen motivasyonunuzun düştüğünü, hiçbir şey yapmak özellikle de ders çalışmak istemediğinizi fark edersiniz. Bazen hedefleriniz olmadığını ya da hedeflerinizin, kendinizi değil, başkalarını mutlu etmek için olduğunu düşünürsünüz.

Peki kendimizi motive etmenin bir yolu yok mu?

Elbette var, hem de birden fazla. Aşağıda sunulan ipuçları, özellikle ders çalışma ve başarıya ulaşma konusunda motivasyonunuzu arttırma yöntemlerinden biri.


Öncelikle şunları aklınızdan çıkartmayın:


• Kişisel ve akademik hedeflerinizi bir kağıda yazın. Çalışma isteğinizin az olduğunu hissettiğinizde bu hedeflerinizi okuyun.

• Başarıya konsantre olun ve başarısızlık üzerinde düşünmeyin.

• Mükemmeliyetçi olmayın.

• Kendinize güvenin.

• Sabırlı olun

• Değişim için kendinize zaman ayırın.

• Hedeflerinize ulaşmak için gösterdiğiniz çabaları ödüllendirin.

Davranışa enerji sağlayan organizmanın içindeki ve çevredeki güçler olarak tanımlanır. Bireyin içsel gücü ile davranışa hazır hale gelmesine güdülenme yani motivasyon denir. Psikoloji biliminde herhangi bir şeyin eksikliğine ihtiyaç denir, bu eksikliği gidermek için bireyde dolayısıyla organizmada beliren güce ise dürtü denir. Organizma eksikliğini hissettiği şeyi gidermek ister ve bu yönde bir davranış sergiler. Genel olarak bireyin ihtiyaçlarını yani eksiklikleri gidermek için belirli bir yönde hareket etmesine güdü denir. Güdüler ise davranışlara yol açar. Organizmanın ihtiyaçlarını gidermek için izlediği yol sırasıyla: ihtiyaç, dürtü, güdü ve davranıştır.

Psikoloji biliminde güdülenmiş organizmalar aktif olarak tanımlanmıştır. Açlık güdüsünün bireyi yemek yemeğe yöneltmesi buna bir örnektir. Organizmalar istenilen olumlu davranışlara yaklaşırken, istemediği olumsuz davranışlardan da kaçınır. Psikoloji biliminde güdüler fizyolojik ve sosyal yani toplumsal güdüler olmak üzere iki başlıkta incelenir. Fizyolojik ihtiyaçlar organizmayı harekete geçirir, organizmayı harekete geçiren uyarılara ise fizyolojik motiv denir. Fizyolojik motivlere "dürtüler" de denmektedir. Açlık, susuzluk, uykusuzluk gibi örnekler fizyolojik güdülere örnek verilebilir. Sosyal güdüler ise toplumsal bir ortamda gerçekleşir. Sosyal ihtiyaçlar organizmayı harekete geçir, organizmayı harekete geçiren uyarıcılara ise sosyal motiv denir. Sosyal güdülere örnek olarak: başarılı olma, bir mevkide terfi etme, yücelme duygusu, güven ve hoşgörü gibi örnekler verilebilir. Çoğu zaman fizyolojik güdü ve ihtiyaçlar, sosyal güdü ve ihtiyaçlara göre daha ağır basmaktadır.

Motivasyon konuşmacısı, profesyonel hatip ve konuşmacıdır. İzleyicileri motive etmeye veya ilham vermeye yönelik konuşmalar yapar. Konuşmacılar okullarda, camilerde, kiliselerde, motivasyon şirketlerinde, şirketlerde, devlet kurumlarında, konferanslarda, ticaret fuarlarında, ders salonu, zirve toplantısı, toplum kuruluşlarında ve benzeri ortamlarda konuşmalar yapabilir.